سه شنبه ۱۸ اردیبهشت ۰۳

آرشیو مهر ماه 1400

دكتر علي كوهي فوق تخصص گوش، حلق و بيني

جراحي آندوسكپي گوش

جراحي گوش با آندوسكوپي يا همان جراحي آندوسكوپي گوش يكي از روش هاي جديد جراحي گوش به شمار مي رود. علت استفاده از آندوسكوپي در جراحي گوش اين است كه ميزان تهاجم و برش پوست و ساير بافت ها در حين انجام جراحي گوش به حداقل ممكن برسد. در بسياري از موارد، جراحي آندوسكوپي گوش از كانال گوش بدون هر گونه برشي در ساير نقاط به انجام مي رسد. به طور كلي، پزشك فوق تخصص جراحي گوش و حلق و بيني در اتاق عمل جراحي گوش از دو وسيله پزشكي براي بهتر ديدن استفاده مي كند. يكي از اين وسايل آندوسكوپ و دومي ميكروسكوپ است. گوش داراي ريزترين اجزايي است كه عمل جراحي روي آنها انجام مي شود. به عنوان نمونه، سه استخوان بسيار ريزي كه در گوش مياني قرار دارند، ظريف ترين استخوان هاي بدن به شمار مي روند. كوچك ترين استخوانچه گوش مياني استيپيس نام دارد و تقريبا 6 عدد از آن روي يك سكه پانصد توماني جا مي شوند. بنابراين طبيعي است كه براي انجام عمل جراحي روي چنين اعضاي كوچكي استفاده از ميكروسكوپ ضروري باشد. مشكل استفاده از ميكروسكوپ اين است كه اگر جسمي مانند يك استخوانچه گوش مياني جلوي آن قرار گيرد، ديد ميكروسكوپ كور مي شود و ديگر به كار نمي آيد. براي رفع نقاط كور ميكروسكوپ در عمل جراحي گوش از آندوسكوپي گوش در حين عمل استفاده مي شود. دستگاه آندوسكوپي شامل يك لوله باريك است كه در نوك آن عدسي (لنز) قرار دارد. مي توان عدسي آندوسكوپ گوش را تا نزديك محل عمل پيش برد و جزييات محل عمل را با درشتنمايي بهتري نسبت به ميكروسكوپ ديد. از سوي ديگر، لوله آندوسكوپ گوش، كاملا انعطاف پذير است. به همين دليل آندوسكوپ مي تواند از اطراف جسمي كه راه ديد ميكروسكوپ را سد مي كرد، عبور كند. با آندوسكوپي مي توان نقاط كور ميكروسكوپ جراحي را هم ديد. همين برتري ها گاهي باعث پيشگيري از يك برش بيشتر هنگام عمل جراحي مي شود. ميدان ديد با آندوسكوپ گوش نسبت به ميكروسكوپ بيشتر است. در جراحي آندوسكوپي گوش مي توان با استفاده از لنزهاي مختلف حتي گوشه هاي دورافتاده گوش را هم مشاهده كرد. گاهي اوقات در عمل جراحي گوش، هم از ميكروسكوپ، هم از آندوسكوپي گوش استفاده مي شود. به عنوان نمونه، در عمل جراحي برداشتن كلستئاتوم گوش ابتدا ميكروسكوپ بيشتر كاربرد دارد اما با برداشتن بخش اصلي كلستئاتوم، پزشك جراح مي تواند با آندوسكوپ گوش در گوشه و اكناف گوش بيمار به دنبال باقي مانده احتمالي كلستئاتوم بگردد بدون اين كه انجام برش تازه لازم باشد. امكان انجام عمل جراحي آندوسكوپي گوش توسط دكتر علي كوهي براي بيماران مبتلا به انواع مشكلات گوش مانند كلستئاتوم وجود دارد. دكتر علي كوهي از دانشگاه استنفورد آمريكا در رشته فوق تخصصي جراحي گوش و حلق و بيني فارغ التحصيل شده اند و هم اكنون در كلينيك خود در تهران آماده درمان بيماران گرامي هستند.

منبع:

entcolumbia

اتواسكلروز

?

 ?
 

در گوش مياني سه استخوان ريز قرار دارند: استيپيس، اينكوس و مالئوس. پرده گوش با انرژي مكانيكي امواج صوتي به لرزش در مي آيد. استخوانچه هاي گوش مياني مسوول انتقال امواج مكانيكي از پرده گوش به گوش داخلي هستند. اتواسكلروز (otosclerosis) يكي از بيماري هاي گوش مياني به شمار مي آيد كه در اطراف استخوانچه ريز موجود در گوش مياني بيش از حد لازم استخوانسازي مي شود. رشد بيش از حد طبيعي اين استخوان ها باعث مي شود استخوانچه استيپيس (ركابي) در جاي خود به تدريج گير بيفتند و ثابت شوند. در نتيجه، نخواهند توانست انرژي مكانيكي حاصل از دريافت صدا را از پرده گوش به خوبي به گوش داخلي منتقل نمايند. شيوع اين بيماري به نسبت زياد است و در طول زمان، ده درصد افراد به اين بيماري مبتلا مي شوند. زنان ميانسال بيشتر از سايرين درگير اين بيماري مي شوند. علائم اتواسكلروز به اين صورت است كه فرد در دهه سوم زندگي (يعني از حدود بيست سالگي) با افت بسيار تدريجي قدرت شنوايي مواجه مي شود. ابتدا صداهاي بم را كمتر مي شنود. پس از گذشت زمان شنوايي بقيه اصوات هم تحت تاثير قرار مي گيرد. اتواسكلروز مي تواند با مشكلات در تعادل هم همراه باشد. وزوز گوش از ديگر علائم اتواسكلروز است. از نكات جالب توجه اين است كه خانم هاي مبتلا به اتواسكلروز در دوره بارداري به طور ناگهاني افت شنوايي را تجربه مي كنند كه دليل آن مشخص نيست. اتواسكلروز تا حدود زيادي به صورت ژنتيكي از والدين به فرزندان منتقل مي شود. كسي كه علائم اتواسكلروز دارد بايد به پزشك مراجعه كند. دكتر علي كوهي دانش آموخته رشته فوق تخصصي جراحي گوش و حلق و بيني آماده پذيرش بيماران مشكوك به اتواسكلروز در كلينيك خود واقع در تهران هستند. پزشك در صورت مطرح شدن تشخيص اتواسكلروز، بيمار را براي انجام تست هاي شنوايي سنجي به كارشناس رشته شنوايي سنجي ارجاع مي دهد. بر اساس ميزان كاهش قدرت شنوايي بيمار، پزشك بهترين گزينه درماني موجود را براي هر بيمار انتخاب مي نمايد. در برخي بيماران اتواسكلروز در مراحل ابتدايي قرار دارد، بنابراين، تجويز سمعك كافي است. تجويز فلورايد سديم جلوي پيشرفت سريع اتواسكلروز را مي گيرد. درمان قطعي اين بيماري انجام عمل جراحي روي گوش است. در واقع، مي توان گفت موثرترين درمان اتواسكلروزيس انجام عمل جراحي استاپدكتومي است. در اين عمل جراحي به طور معمول بدون برش پوستي استخوانچه موسوم به استيپيس از گوش مياني خارج مي شود و به جاي آن يك پروتز (عضو مصنوعي كه در اينجا يعني استخوانچه مصنوعي) كار گذاشته مي شود.
 
منبع:
entspecialtycare
 

?

اوسيكولوپلاستي

 

گوش مياني هر فرد، وظيفه انتقال امواج صوتي از پرده گوش تا دريچه بيضي در روي حلزون شنوايي را بر عهده دارد. در يكي از ظريف ترين ساختارهاي مكانيكي بدن، سه استخوان بسيار ظريف در گوش مياني قرار دارند. اين سه استخوانچه به گونه اي به هم وصل هستند، كه لرزش پرده گوش به دنبال دريافت امواج صوتي را به صورت انرژي حركتي به دريچه بيضي منتقل مي كنند. اگر به هر دليلي اين استخوانچه هاي آسيب ببينند و توانايي حركت را از دست بدهند، روي قدرت شنوايي فرد تاثير منفي مي گذارد. عوامل متعددي مي توانند باعث آسيب استخوان هاي ظريف موجود در گوش مياني شوند. عفونت گوش مياني به خصوص اگر به طور عودكننده و مكرر اتفاق بيفتد، شايع ترين علت آسيب به استخوانچه ها محسوب مي شود. پارگي پرده گوش، كلستئاتوم، ضربه هاي نافذ و غيرنافذ، تومورها و هر عاملي كه به گوش مياني آسيب بزند مي تواند باعث اختلال در كاركرد مجموعه استخوانچه هاي گوش مياني شود. براي ترميم آسيب وارده به گوش مياني انجام يك عمل جراحي توصيه مي شود كه اوسيكولوپلاستي نام دارد. اوسيكول واژه لاتين است كه معناي آن استخوانچه است و پلاستي به معني ترميم است. اوسيكولوپلاستي به عمل جراحي در ناحيه گوش مياني گفته مي شود كه هدف آن ترميم استخوانچه هاي موجود در گوش مياني و برگرداندن كاركرد اين مجموعه به بهترين حد ممكن است. براي انجام اوسيكولوپلاستي روش هاي متعددي وجود دارد. انتخاب روش انجام عمل جراحي به آسيب وارده به استحوانچه ها و ساير اجزاي گوش بستگي دارد. گاهي امكان استفاده از استخوانچه هاي آسيب ديده وجود دارد. به عنوان نمونه، با تراشيدن نقاط آسيب ديده كوچك مي توان همچنان استخوان هاي ريز گوش را حفظ كرد و دوباره آنها را در جاي مناسب خود كار گذاشت. اما گاهي استخوان هاي ظريف موجود در گوش مياني چنان آسيب ديده اند كه امكان استفاده از آنها وجود ندارد. در اين حالت از پروتزها به جاي استخوانچه هاي خود بيمار استفاده مي شود. پروتزها در طرح ها و از جنس هاي مختلف توليد مي شوند. پروتزهايي كه از جنس تيتانيوم هستند، با بهترين نتايج و كمترين عوارض همراه بوده اند و به همين دليل امروزه بيشتر از پروتزهاي تيتانيومي استفاده مي شود. بر اساس اين كه كدام استخوانچه هاي ريز در گوش مياني قابل استفاده نيستند، ممكن است از طرح هاي مختلف پروتز براي هر بيمار استفاده شود. به هر حال، اين عمل جراحي به لحاظ عوارض و مشكلات پس از عمل جراحي جزو جراحي هاي سبك محسوب مي شود. ممكن است پزشك جراح از بيمار بخواهد كه پس از عمل جراحي تا سه چهار هفته از كار سنگين، از فعاليت هايي كه با ضربه به سر ممكن است همراه باشد مانند برخي ورزش ها، از سفر هوايي و از وارد شدن آب به گوش پرهيز نمايد. اگرچه نتيجه عمل جراحي اوسيكولوپلاستي به لحاظ افزايش قدرت شنوايي در بيشتر موارد بسيار خوب است اما نبايد انتظار داشت كه همه افراد تحت عمل جراحي به همان قدرت شنوايي پيش از آسيب گوش مياني دست مي يابند. دكتر كوهي متخصص جراحي گوش و حلق و بيني از دانشگاه استنفورد آمريكا آماده پذيرش بيماران نيازمند به جراحي اوسيكولوپلاستي در تهران هستند.

 

منبع:

پادكست جناب آقاي دكتر كوهي

 

 

علائم عفونت گوش

به طور كلي بيشتر بيماري ها باعث بروز علائمي در فرد مبتلا مي شود. عفونت گوش هم در بيشتر موارد با علائم و نشانه هاي مختلفي خود را نشان مي دهد.

 

عفونت گوش انواع مختلفي دارد. اگر ميكروب (باكتري، ويروس يا قارچ) در هر جايي از گوش رشد و تكثير بيابد، عفونت همان بخش گوش عارض مي شود. در ادامه، علائم عفونت گوش، به طور خلاصه، بر اساس محل بروز عفونت در گوش بررسي شده است.

 

علائم عفونت گوش مياني

به طور كلي، وقتي عبارت عفونت گوش استفاده مي شود، در بيشتر موارد منظور عفونت گوش مياني است. اين عفونت با نام لاتين آن كه اوتيت مديا   (otitis media) است هم گاهي عنوان مي شود.

فضايي از گوش كه درست در پشت پرده گوش يا همان پرده صماخ قرار دارد، گوش مياني است. گوش مياني توسط يك كانال به نام مجراي اُستاش به حلق متصل مي شود. تهويه هواي موجود در گوش مياني و تخليه ترشحات اين محدوده از راه كانال استاش انجام مي شود.

انسداد كانال استاش و تجمع مايعات در پشت پرده گوش (يا همان گوش مياني) زمينه را براي عفونت گوش مياني فراهم مي كند. به ويژه اگر اين مشكل پس از يك سرماخوردگي حادث شده باشد، در بيشتر اوقات باكتري ها و گاهي ويروس ها ممكن است در گوش مياني استقرار پيدا كنند.

عفونت گوش مياني با علائم زير همراه است:

·         گوش درد

·         گرفتگي گوش ( يا همان كاهش قدرت شنوايي)

·         تب يا افزايش دماي بدن به بيش از 38 درجه سانتيگراد

·         خارج شدن ترشحات از گوش مبتلا به عفونت

علائم عفونت گوش خارجي

منطقه اي از گوش كه به صورت عادي با چشم قابل رويت است، گوش خارجي نام دارد. لاله گوش و مجراي گوش دو عنصر مهم گوش خارجي محسوب مي شوند.

قارچ ها، باكتري ها و ويروس ها مي توانند در ناحيه گوش خارجي مستقر شوند. عفونت گوش خارجي با التهاب پوست اين ناحيه همراه خواهد بود. در لاتين به عفونت اين ناحيه گوش عبارت otitis externa اطلاق مي شود.

در بيشتر موارد، عامل ايجاد عفونت در گوش خارجي باكتري ها هستند. علائم عفونت گوش خارجي به شرح زير هستند:

·         خارش گوش (دست زدن زياد به گوش در نوزادان و نونهالان)

·         وجود ترشحات يا خروج ترشحات از گوش

·         كم شدن قدرت شنوايي

·         گوش درد (با كشيدن يا حركت دادن گوش، درد بدتر مي شود)

·         بزرگي و دردناكي غدد لنفاوي

علائم عفونت گوش داخلي و نوريت وستيبولار

بعد از گوش مياني، گوش داخلي قرار گرفته است. در اين قسمت دو بخش وجود دارد:

·         سيستم شنوايي كه امواج مكانيكي صوت را به پيام هاي عصبي تبديل مي كند

·         سيستم تعادلي كه وضعيت حركات سر و بدن را به صورت سيگنال هاي عصبي به مغز مخابره مي نمايد

گاهي عفونت به جاي گوش داخلي، رشته عصبي خارج شونده از گوش داخلي را عفوني مي كند كه به اين حالت نوريت وستيبولار گفته مي شود. هر دو نوع عفونت در بيشتر موارد به سبب ويروس ها اتفاق مي افتند.

علائم نوريت وستيبولار عبارتند از:

·         سرگيجه

·         تهوع

دو علامت بالا در عفونت گوش داخلي هم رخ مي دهند. ساير علائم عفونت گوش داخلي به شرح زير هستند:

·         گوش درد

·         سردرد

·         وزوز گوش

·         كم شدن شنوايي و

·         دو بيني

 

دكتر علي كوهي

طراحي سايت پزشكي

كلوئيد گوش (گوشت اضافه) در ناحيه گوش

 

وقتي جايي از بدن زخم مي شود به طور طبيعي رد زخم بر جاي مي ماند. اما واكنش بدن بعضي افراد،  به زخم، به نوعي است كه باعث ايجاد مقداري گوشت اضافي در ناحيه زخم  مي گردد. در علم پزشكي اصطلاحا  به گوشت اضافي پديد آمده در محل بهبود زخم، كلوئيد (keloid) گفته مي شود.

كلوئيد گوش يكي از پر چالش ترين كلوئيدهاي سطح بدن از لحاظ درماني به خصوص جراحي پلاستيك به شمار مي رود. در اين نوشتار براي علاقمندان به اين مبحث در مورد كلوئيد گوش توضيحاتي ارائه شده است.

 

كلوئيد گوش چيست؟

ترميم زخم به طور عادي شامل سه مرحله است:

1-      مرحله التهابي كه در آن سلول ها و ساير مواد التهاب زا محل زخم را از مواد خارجي عاري كرده و براي مرحله بعد آماده مي سازند

2-      مرحله تكثير سلول ها كه در آن سلول هاي بافت زير پوست (در صورت لزوم) و پوست تكثير پيدا مي كنند و ترميم انجام مي شود

3-      مرحله بازسازي (remodeling) كه ممكن است ماه ها به طول انجامد. در اين مرحله كه به آن بلوغ ترميم هم گفته شده است، بخش هاي اضافي توليد شده هنگام ترميم اصلاح مي شود.

عدم تعادل بين مرحله تكثير و مرحله بازسازي ممكن است با ايجاد گوشت اضافي فراتر از حدود رد زخم يا همان كلوئيد همراه باشد. كلوئيد در ناحيه گوش هميشه مشكلاتي را در راه درمان ايجاد مي كند.

كلوئيد گوش در چه كساني بيشتر ديده مي شود؟

همه افراد از هر نژادي ممكن است به كلوئيد گوش دچار شوند. چنين به نظر مي رسد كه افرادي كه پوست تيره تر دارند بيشتر در معرض احتمال ايجاد كلوئيد از جمله كلوئيد گوش هستند.

همچنين زنان باردار و نوجوانان در سنين بلوغ بيشتر ممكن است در محل زخم با كلوئيد روبه رو شوند.

علت كلوئيد گوش

كساني كه زمينه ژنتيك لازم براي ايجاد كلوئيد دارند در صورت زخم يا تحريك شديد پوست در ناحيه گوش ممكن است به كلوئيد گوش گرفتار شوند.

علائم كلوئيد گوش چيست؟

كلوئيد گوش به صورت يك توده با قوام گوشتي مي باشد  كه رشد زيادي داشته و به نواحي فراتر از محل ترميم زخم گسترش مي يابد. كلوئيد گوش به طور معمول كمي سفت تر از نقاط طبيعي بدن است و با وجود گذشت ماه ها اصلا كوچك نمي شود. انتظار نداريم كلوئيد گوش علامت ديگري داشته باشد اگرچه در برخي موارد افراد از درد و خارش كلوئيد شكايت دارند.

در صورت بروز اين علائم بايد به پزشك جراحي گوش و حلق و بيني مراجعه كرد. دكتر علي كوهي يكي از جراحان فوق تخصص گوش  در تهران در خدمت شما هستند.

درمان كلوئيد گوش

 

روش هاي درماني بسيار متنوعي براي رهايي از كلوئيد گوش وجود دارد. در بيشتر موارد بايد از دو يا چند روش درماني براي درمان اين عارضه استفاده كرد. برخي از روش هاي درماني كلوئيد گوش عبارتند از:

?        تزريق كورتون داخل ضايعه

?        جراحي

?        درمان با پوشش هاي فشاري

?        راديوتراپي (پرتودرماني)

?        درمان با ليزر

?        جراحي با استفاده از كرايو (كرايوسرجري)

?        درمان با داروهاي سركوبگر ايمني

Ref

دكتر علي كوهي

ncbi